Φυτικά έλαια και υγεία
Βάνα Κοντογιάννη
Εναλλακτική θεραπεύτρια.

Πολλά συστατικά που υπάρχουν από τη φύση στα φυτικά έλαια έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Από τη στιγμή που απομονώθηκαν και συμπυκνώθηκαν, διάφορες από αυτές τις ενώσεις έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων σε ευαισθησίες υγείας. Πολλά από τα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις που υπάρχουν στα φυτικά έλαια, είναι γνωστό από καιρό ότι ωφελούν την υγεία μας.
1.Rose hip seed oil (Λάδι από τους καρπούς του τριαντάφυλλου rosa moschata ή rosa canina).

H καλύτερη ποιότητα του ελαίου αυτού, παράγεται στη Χιλή, στα βουνά των Άνδεων.
Το χρώμα του είναι πορτοκαλί – κόκκινο και έχει φρέσκια μυρωδιά.
Το έλαιο αυτό, περιέχει στη σύσταση του τα απαραίτητα λιπαρά οξέα λινολεϊκό οξύ (Ω6), α- λινολενικό οξύ (Ω3), και ελαϊκό οξύ τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων της επιδερμίδας μας. Περιέχει επίσης λυκοπένιο, κουερσετίνη,, βιταμίνη C και ρετινοϊκό οξύ (βιτ.Α) σε φυσική μορφή.
Η φυσική μορφή του ρετινοϊκού οξέος έχει τη ιδιότητα να συμπεριφέρεται φιλικά προς το δέρμα, να μειώνει τις ρυτίδες και να επιδιορθώνει τις ίνες της ελαστίνης. Γνωρίζουμε πολλές κρέμες του εμπορίου οι οποίες περιέχουν τη συνθετική μορφή του ρετινοϊκού οξέος. Το ρετινοϊκό οξύ χρησιμοποιείται για την επανόρθωση του κατεστραμμένου από το χρόνο ή την ηλιακή ακτινοβολία δέρμα. Η συνθετική μορφή του όμως, έχει βραχυπρόθεσμες παρενέργειες όπως ερύθημα, ή μακροπρόθεσμες. όπως εμφάνιση ξηρότητας, αντιδράσεις οι οποίες δεν παρατηρούνται στη φυσική του μορφή.
Το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη χρήση του rose hip seed oil είναι ότι αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και γι’ αυτό η χρήση του την ημέρα θα πρέπει να ακολουθείται από αντιηλιακή προστασία.
Είναι αξιοσημείωτη η δράση του ελαίου αυτού σε σημάδια από ακμή, είτε αυτά έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα είτε παλαιότερα, σε ραβδώσεις που οφείλονται σε εγκυμοσύνη ή σε απότομες εναλλαγές βάρους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να απλώνεται με ελαφρό μασάζ δύο φορές την ημέρα, αδιάλυτο.
Λόγω της αντιοξειδωτικής προστασίας του (παρουσία βιταμινών) καταφέρνει να ανανεώσει το δέρμα μας και να επουλώσει τις βλάβες που έχουν προκληθεί από τις ηλιακές ακτίνες.
Έρευνες του Πανεπιστημίου της Χιλής έχουν δείξει ότι θεραπεύει με μακρόχρονη χρήση (πάνω από 4 μήνες) καψίματα τα οποία έχουν προκληθεί από ραδιοθεραπείες.
Τέλος, βοηθά σε όλες τις περιπτώσεις φλόγωσης του δέρματος (στη ροδόχρου ακμή και στις ευρυαγγείες).
Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην καλή ποιότητα του ελαίου αυτού που φαίνεται από το πορτοκαλί και όχι κίτρινο χρώμα του. Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε να είναι: «ψυχρής έκθλιψης».
Να υπενθυμίσω ότι ως φυσικό λάδι μπορεί να αναμιχθεί με κατάλληλα για το σκοπό μας αιθέρια έλαια και να αυξήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του.
2. Ελαιο jojoba.

Λάδι το οποίο προέρχεται από τους καρπούς του δένδρου Simmondsia Chinensis. Φύεται στην Αριζόνα, στο Μεξικό, στην Καλιφόρνια. Το δένδρο αυτό έχει πολύ βαθιές ρίζες (κοντά στα
Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες Ε & Β, πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα. Στη σύσταση του επίσης περιέχει ένα κηρώδες συστατικό (έχει τη σύσταση υγρού κηρού) το οποίο μιμείται το κολλαγόνο. Μία ουσία του ελαίου της jojoba, μοιάζει με μία άλλη που βρίσκεται στην εγκεφαλική κοιλότητα της φάλαινας.
Η ουσία αυτή είναι εξαιρετικός γαλακτοματοποιητής γι΄αυτό και το λάδι της χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά σκευάσματα.
Είναι άοσμο λάδι και η υφή του μοιάζει με την υφή του σμήγματος. Κατ΄αυτό τον τρόπο βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής διαλύοντας το υπερβολικό σμήγμα που είναι ένας από τους παράγοντες πρόκλησης της.
Έχει δείκτη προστασίας 4 από τον ήλιο.
Στο λάδι αυτό όφειλαν οι ιθαγενείς γυναίκες της Αμερικής τα λαμπερά τους μαλλιά. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι βοηθά κατά της ξηροδερμίας της κεφαλής και της πυτιρίδας.
Λόγω της ιδιαίτερης σύστασης του δεν αλλοιώνεται εύκολα.
3. Λάδι Νυκτολούλουδου ( Evening primrose)

Λαμβάνεται από τους σπόρους του φυτού Οινοθήρα (Oenothera Biennis). Είναι ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής. Οι σπόροι του προέρχονται από τα κίτρινα λουλούδια του που ανθίζουν μόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Το χρώμα του ελαίου αυτού, είναι ελαφρύ κίτρινο και εξάγεται με ψυχρή συμπίεση για να μη χάνει τις ιδιότητες του.
Περιέχει βασικά λιπαρά οξέα σε μεγάλη ποσότητα (γάμμα λινολενικό οξύ - GLA) που μετατρέπεται στο σώμα μας σε προσταγλανδίνη Ε1.
Το σύνηθες διαιτολόγιο μας περιέχει ικανοποιητική ποσότητα λινολεϊκου οξέος που είναι προδρομική ουσία του GLA αλλά η μετατροπή του σε προσταγλανδίνη μπορεί να μπλοκαριστεί από ιούς, καρκινογόνες ουσίες, υψηλή χοληστερόλη, ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης, ακτινοβολία και γήρανση.
Σε εσωτερική χρήση (1οοο-2000 mg ημερησίως) βοηθά στο PMS (προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο) στην ινώδη μαστοπάθεια, στην υπέρταση, στις θρομβώσεις, στη ρύθμιση του λιπιδικού προφίλ του αίματος, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα (μαζί με λήψη ιχθυελαίων).
Αντενδείκνυται σε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από επιληψία, ή σε εκείνους οι οποίοι λαμβάνουν ταυτόχρονα φάρμακα για σχιζοφρένεια.
Καλό είναι να λαμβάνεται μετά τη λήψη φαγητού.
Σε εξωτερική χρήση βοηθά στη θεραπεία του ατοπικού εκζέματος. Επίσης, επαναφέρει την ισορροπία των σμηγματοροϊκών εκκρίσεων και ανοίγει τους πόρους του δέρματος βοηθώντας στην πρόληψη της ακμής.
4. Αμυγδαλέλαιο (sweet almond oil).

Λάδι γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στις περιποιήσεις του σώματος τους.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β και γλυκοζίδια.
Λαμβάνεται από τους καρπούς της αμυγδαλιάς.
Είναι το καταλληλότερο για λάδι μασάζ και ταιριάζει σε πολύ ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.
Έχει κίτρινο χρώμα και δεν έχει οσμή.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως λάδι αφαίρεσης του μακιγιάζ.
5. Λάδι Αλόης (Aloe Vera).

H ιατρική ιστορία του λαδιού αυτού χάνεται μέσα στους αιώνες. Έχουν βρεθεί αναφορές του σε Αιγυπτιακά ιερογλυφικά 3.500 χρόνια πριν.
Περιέχει 96% νερό και στο υπόλοιπο 4% βρίσκονται τα θαυματουργά συστατικά του.
Η αλόη είναι φυτό της ερήμου με λογχώδη αγκαθωτά πράσινα φύλλα. Όταν τα φύλλα της για κάποιο λόγο «τραυματιστούν» τα συστατικά τα οποία περιέχει βοηθούν να θεραπεύσουν και να κλείσουν άμεσα το «τραυματισμένο μέρος». Τα ίδια συστατικά προστατεύουν το φυτό από βακτήρια και μύκητες.
Τα φύλλα της αλόης περιέχουν ένα είδος ζελέ το οποίο αφού συλλεχθεί περνά από τη διαδικασία της παστερίωσης και δίνει τον υγρό χυμό που μπορούμε να πιούμε ή να χρησιμοποιήσουμε σε κρέμες ή λάδια.
Ο χυμός της σε εσωτερική λήψη θεραπεύει τα πεπτικά έλκη, βοηθά στη θεραπεία της νόσου του Crohn (Κρόνου) – μορφή εκκολπωμάτων στο έντερο – χάρις στην επουλωτική της ικανότητα.
Επιταχύνει το μεταβολισμό των κυττάρων και με αυτό τον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση. Οι πολυσακχαρίδες που βρίσκονται στο ζελέ της αλόης, ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα να ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας.
Σε εξωτερική χρήση, το ζελέ ή το λάδι της αλόης (δεν είναι πραγματικό λάδι, για να παραχθεί λάδι γίνεται ανάμιξη με το ζελέ του φυτού) βοηθά το δέρμα αυξάνοντας την παραγωγή του κολλαγόνου. Είναι βαθιά ενυδατικό και απορροφάται άμεσα. Επουλώνει πληγές, βοηθά το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, δημιουργώντας προστατευτικό υδατικό ανάχωμα.
Μειώνει τις φλογώσεις και το κάψιμο που προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η υδατική της ικανότητα επουλώνει γρήγορα το κατεστραμμένο δέρμα ακριβώς όπως το φυτό δρα στα δικά του φύλλα.
Έχει αντισηπτική δράση σε μικρά κοψίματα και βοηθά στη γρήγορη επούλωση τους.
Να επαναλάβουμε εδώ, ότι όλα τα φυτικά έλαια είναι καλοί φορείς των αιθερίων ελαίων και εμπλουτιζόμενα με αυτά αυξάνουν τα ευεργετήματα τους. Θα πρέπει να δίνουμε προσοχή στις δοσολογίες και στην άριστη ποιότητα των υλικών μας.
Θα συνεχίσουμε με άλλα φυτικά έλαια σε επόμενο κεφάλαιο μας.
